Een ontstoken oog kan grofweg drie verschillende oorzaken hebben: een bacteriële infectie, een virale infectie en een allergische reactie. Dit geldt bovendien voor andere vormen van een ontstoken oog, zoals: conjunctivitis, blerafitis en kerafitis. In de meeste gevallen gaat het bij conjunctivitis (een ontsteking van het bindvlies) om een virale infectie. De virale vorm van een oogontsteking komt regelmatig tegelijk met een verkoudheid voor en kan vrij eenvoudig worden overgedragen op andere mensen. Ook de bacteriële vorm van een oogontsteking is erg besmettelijk en kan samen met een verkoudheid voorkomen.
Virale oorzaak ontstoken oog
Een ontstoken oog kan veroorzaakt worden door het verkoudheidsvirus. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat een ontstoken oog samen met een verkoudheid en/of holteontsteking optreedt. Bovendien kan een oogontsteking van het ene oog overslaan op het andere oog. Naast het verkoudheidsvirus, kan een oogontsteking ook veroorzaakt worden door het herpes simplex-virus en het varicella zoster-virus, twee virussen die erg wijdverbreid voorkomen in de populatie. Een virale ontsteking leidt meestal tot een licht rode kleur van het oog met vrij geringe zwelling en pusproductie. Wel is de oogonsteking pijnlijk en kan het enige tijd aanhouden, tot enkele weken. Een virale oogontsteking is niet te behandelen, omdat er geen medicijnen beschikbaar die het virus kunnen doden. Lees meer op de pagina’s symptomen en behandeling.
Bacteriële oorzaak ontstoken oog
Wanneer een oogontsteking een bacteriële oorzaak heeft, is de ontsteking vaak iets agressiever en vervelender dan de virale vorm van een ontstoken oog. De ontwikkeling van de ontsteking gaat vrij snel en gepaard met een rood oog, zwelling, pusproductie en pijn. Er kunnen korstjes ontstaan en het gevoel dat er iets in het oog zit is niet ongebruikelijk. Het is voor de meeste patiënten daarom lastig om van het oog af te blijven.
Verschillende bacteriën kunnen een ontstoken oog veroorzaken. Veelvoorkomend zijn Stafylokokken- en Streptokokken-bacteriën. Naast deze twee bacteriestammen, kan een oogontsteking ook door het Chlamydia-virus en Moraxella-virus veroorzaakt worden. Bij de laatste twee vormen wordt het oog minder rood en wordt er ook minder pus geproduceerd. Wanneer het ontstoken oog veroorzaakt is door bacteriën, is behandeling gebruikelijker. Dit kan in de vorm van zalf of oogdruppels zijn en betreft altijd antibiotica.
Allergische oorzaak ontstoken oog
Een derde oorzaak die regelmatig voorkomt bij oogontsteking is een allergische oorzaak. In principe zou iedere stof in theorie een allergische reactie kunnen veroorzaken. Een allergische reactie is namelijk een disproportionele reactie op een stof die eigenlijk niet gevaarlijk is. Toch zijn er verschillende stoffen die vaker dan andere stoffen een allergische reactie veroorzaken, zoals pollen, verschillende bestandsdelen van cosmetica, vuil onder lenzen en sommige andere chemische stoffen.
Een ontstoken oog veroorzaakt door een allergische reactie verdwijnt doorgaans sneller dan een oogontsteking veroorzaakt door een bacterie of virus. Zodra de veroorzaker van de reactie weg is, neemt de reactie ook af. In de meeste gevallen is er geen bijzondere behandeling nodig voor een allergische reactie bij het oog. Bij ernstige reacties kan een zalf gebruikt worden die de reactie tegengaat, waardoor ook de oogontsteking afneemt.